Passiefhuis - Boersma bv

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Passiefhuis

De bouw van ’passiefhuizen’, zijn woningen die bijna geen energie gebruiken en luchtdicht gebouwd worden.
’Passiefhuis’ is de naam die de Vlamingen een jaar of tien geleden hebben gegeven aan een nieuw type woningen. Ze hebben dikke, goed geïsoleerde muren en liggen uitgekiend op de zon. Aardverwarming + huishoudelijke apparaten en de bewoners zelf zorgen voor de benodigde warmte. De optimale isolatie van fundering tot dak "in ieder detail" zorgt ervoor dat ’s Winters de huizen warmte vast houden, ’s zomers blijven ze koel mede door een goede zonwering.
De warmtepomp pompt vloeistof door een koperen buis die ca. 33 meter diep de grond in is geheid, deze vloeistof wordt in de grond opgewarmd door de aardwarmte en via de pomp de woning ingebracht, deze aardwarmte verwarmt de vloerverwarming en de warmwaterboiler.
Zonnecollectoren zorgen voor de benodigde electrische energie.
Nederland is in toenemende mate een buitenbeentje in Europa als het om passiefwoningen gaat, in ons land komt het zelden verder dan demonstratieprojecten.
De ontwikkeling van passiefhuizen komt ook niet goed van de grond omdat de bouwwijze niet goed in onze traditie past. Nederlanders zijn gewend aan bakstenen gevels en spouwmuren, terwijl passiefhuizen dikke muren en pleisterlagen hebben. Toch is dat probleem wel op te lossen.In België bestaat een vergelijkbare bouwtraditie, maar daar is de bouwwereld wel op passiefwoningen overgestapt. De technologische kant is het probleem niet.
Wij hebben de kennis en ervaring opgedaan met de bouw van dit 1e Passiefhuis van Noord-Holland!

 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu